4 Aandachtspunten voor een leuke ervaring op de hondenweide
Ga jij ook wel eens naar een hondenweide met je hond? Lekker rennen, ravotten met andere honden, geen omkijk naar die leiband én de mensen in jouw buurt beter leren kennen? Het kan leuk zijn, maar weet dat niet elke hond dit fijn vindt. De lichaamstaal van je hond in het oog houden is hierbij zeer belangrijk!
Ik geef je hieronder een paar zaken die je in de gaten kan houden om de ervaring van jouw hond op een hondenweide aangenaam te houden:
1. Kennen de honden elkaar? En luisteren ze naar elkaar?
Voor je hond is het leuker om een of enkele vaste vriendjes te hebben dan om telkens opnieuw te moeten aftoetsen met vreemde honden. “Wie ben jij?”, “Kan ik jou vertrouwen?”, “Ben jij oké om mee te spelen?”, “Ik speel het liefst op deze manier en jij?”, …
Spel gaat er bij honden die elkaar kennen veel meer ontspannen aan toe. Ze weten wat te kunnen verwachten van elkaar en kennen elkaars signalen als de beste. Belangrijk is natuurlijk dat ze ook naar elkaar kunnen luisteren wanneer de ander een grens aan geeft. Gebeurt dit niet? Dan is het aan jou als baasje om je hond hier even mee te helpen.
2. Wisselen de rollen in het spel af?
Heb je ooit al verstoppertje geweest waarbij jij altijd de andere moest zoeken? Speelde je wel eens tikkertje en moest je telkens de tikker zijn? Of speelde je op school wel eens trefbal en kwamen alle ballen plots op jou af? Niet zo leuk hé? Bij honden is dat net hetzelfde!
Wanneer een hond telkens de pineut is, is dat geen leuk spel. Deze hond leert hiermee dat spelen met andere honden niet echt leuk is. Daar bovenop leren de andere honden hier ook nog eens verkeerde dingen mee. Jaagt de ene hond de andere achterna om nadien de rollen om te draaien? Super! Dat is de bedoeling! Wisselen de honden tijdens het rollenbollen regelmatig van houding? Top! Dat is leuk spel.
Veel leuker dan telkens tegen de grond geduwd of achterna gejaagd te worden! Ook hierbij geldt: lukt het de honden niet om rolwisselingen in het spel te brengen? Dan is het aan jou om je hond hierbij te helpen of om het spel te onderbreken.
3. Nemen de honden af en toe een pauze?
Zet een paar honden samen om te spelen en ze lijken te kunnen blijven gaan! Toch? Honden die echt op hun gemak zijn bij elkaar en ontspannen kunnen spelen nemen regelmatig een kleine pauze. Ze gaan wat snuffelen, gaan even liggen of staan gewoon even stil om op adem te komen. Wanneer honden elkaar hiervoor de ruimte kunnen geven, mag je er zeker van zijn dat ze goede speelmaatjes zijn.
Je voelt me misschien al komen… Maar ook bij dit aandachtspuntje dien jij als baasje als spelbegleider wanneer dit nog niet loopt zoals het zou moeten.
4. Je hoeft niet met je hond naar een hondenweide te gaan om je hond gelukkig te maken.
Je hoeft niet met je hond naar een hondenweide te gaan om je hond gelukkig te maken. Echt niet! Er zijn nog veel andere manieren om je hond te laten genieten van het buitenleven. Je kan bijvoorbeeld samen wandelen, trainen, gaan zwemmen, speuren of een andere leuke hondensport gaan doen.
Het belangrijkste is dat je rekening houdt met de behoeften en voorkeuren van je hond. Sommige honden zijn dol op sociaal contact met andere honden, terwijl anderen liever wat meer rust en ruimte hebben. Als je je hond goed kent en observeert, zal je snel merken wat hem of haar gelukkig maakt.
Als je toch graag naar een hondenweide gaat, zorg er dan voor dat je de tips die ik hierboven heb gegeven in je achterhoofd houdt. Zo kan je de ervaring van je hond op een hondenweide aangenaam houden.
Vergeet niet om ook zelf plezier te hebben met je hond, dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: Samen genieten van elkaars gezelschap!