Benchtraining: wat is het en waarom is het belangrijk

Voor veel nieuwe puppyeigenaars roept benchtraining vragen op. Hoe laat je een puppy op een fijne manier wennen aan de bench? En wat doe je als je puppy niet meteen wil? In deze blog geef ik je praktische tips, vijf goede redenen om een bench te gebruiken en antwoorden op veelgestelde vragen. Zo maak je van de bench een veilige en fijne plek voor je puppy.


Wat is benchtraining?

Benchtraining is een proces waarbij je je puppy leert om de bench te zien als een veilige en comfortabele plek. Het is een hulpmiddel dat je pup helpt tot rust te komen en structuur te bieden in zijn nieuwe wereld. Het is belangrijk dat je de bench geleidelijk introduceert en opbouwt op een tempo dat bij je puppy past. Forceren of je pup laten huilen in de bench hoort hier absoluut niet bij.


5 redenen om een bench te gebruiken

Een bench kan veel voordelen bieden, zowel voor jou als voor je pup:

  1. Veiligheid eerst: Een bench biedt een veilige plek voor je puppy wanneer je even niet kunt opletten.
  2. Rust en geborgenheid: Wanneer op de juiste manier geïntroduceerd, is een bench een fijne rustige plek waar je puppy zich kan terugtrekken en ontspannen.
  3. Zindelijkheidstraining: Puppy’s houden hun slaapplek graag schoon, wat helpt bij de zindelijkheidstraining.
  4. Gemakkelijkere opvoeding: Een bench helpt bij het aanleren van routines, waardoor de opvoeding soepeler verloopt.
  5. Voldoende rust: Een bench helpt ervoor te zorgen dat je puppy voldoende rust krijgt. Wist je dat jouw pupje 18 tot 20 uur slaap nodig heeft?

Tips voor succesvolle benchtraining

Het succes van benchtraining valt of staat met een rustige en positieve aanpak. Hieronder vind je een stappenplan om je puppy te laten wennen:

  1. Maak de bench aantrekkelijk: Leg een zacht dekentje in de bench en voeg eventueel een veilig kauwspeeltje toe. Laat de deur openstaan, zodat je pup zelf kan ontdekken. Geef je puppy een tijdje zijn eten in de bench zo worden er positieve associaties gelegd.
  2. Werk met beloningen: Geef je pup een snoepje wanneer hij uit zichzelf de bench verkent. Zorg dat hij dit kan doen zonder druk of verplichting. Je kan ook regelmatig wat snoepjes in de bench verstoppen.
  3. Sluit de deur pas als je pup er klaar voor is: Begin met de deur kort dicht te doen en meteen weer open. Gaat dit goed? Dan kan je rustig gaan opbouwen, terwijl je steeds blijft observeren of je pup zich comfortabel voelt.
  4. Rustig opbouwen: Laat je puppy eerst korte momenten in de bench verblijven terwijl je in de buurt bent. Verleng de tijd pas als je pup helemaal ontspannen is.
  5. Maak het onderdeel van de routine: Gebruik de bench op momenten dat je pup al wat vermoeid is. Zo associeert hij de bench met rust.

Veelgestelde vragen over benchtraining

1. Wat als mijn pup niet in de bench wil? Sommige pups hebben meer tijd nodig om te wennen. Forceer je puppy nooit en blijf werken met beloningen en korte, positieve ervaringen. Geef je pup de tijd om de bench op zijn eigen tempo te accepteren.

2. Hoe lang mag mijn pup in de bench blijven? Een bench is geen plek om je pup langdurig in te houden. Gebruik de bench voor rustmomenten of slaap, maar zorg dat je pup ook voldoende beweging, mentale stimulatie en gezelschap krijgt.

3. Hoe voorkom ik dat mijn puppy huilt in de bench? Huilen is een teken dat je pup nog niet klaar is voor de situatie. Haal de druk eraf en begin opnieuw met korte positieve sessies. Bouw het gebruik van de bench op een manier op die past bij jouw pup.

4. Kan ik een bench gebruiken tijdens het reizen? Ja, een bench is een veilige manier om je pup te vervoeren in de auto, maar hier gebruik je liever stevigere reisbench voor. Zorg ervoor dat je pup er vertrouwd mee is voor je hem meeneemt met de auto.

5. Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met benchtraining? Je kunt direct beginnen met benchtraining zodra je puppy thuis is. Zorg ervoor dat de eerste introducties positief en stressvrij zijn.


Klaar voor een ontspannen start met je pup?

Benchtraining is een waardevol onderdeel van de opvoeding van je puppy, maar het kan soms uitdagend zijn. Wil je persoonlijke begeleiding om je pup stap voor stap te leren wennen aan de bench of andere opvoedingsvragen? In mijn puppyprivétrajecten help ik je met praktische oplossingen en een aanpak die past bij jouw puppy.

Ontdek mijn privétrajecten hier

Hee, ik ben Hanne

Puppycoach en kynologisch instructeur. Hier lees je meer over puppygedrag- training en opvoeding, leuke weetjes en how-to’s. Benieuwd naar onze lessen? Die vind je via hier!

De ultieme checklist voor nieuwe puppyeigenaars!
meer blogs