Hoe geef je jouw puppy een veilig gevoel in zijn nieuwe thuis?

Een puppy in huis halen is een spannende en bijzondere tijd, maar het kan ook overweldigend zijn voor jouw nieuwe gezinslid. Het verlaten van zijn vertrouwde nest is een grote stap voor een pup, en het is belangrijk om hem te helpen zich veilig en geborgen te voelen in zijn nieuwe omgeving. In deze blog deel ik 7 praktische tips om de overgang voor je puppy zo soepel mogelijk te maken.

1. Breng een stukje van het nest mee

Wanneer je je pup ophaalt, vraag dan of je een dekentje of knuffeltje met de geur van het nest mag meenemen, of laat tijdens een bezoekje aan het nest alvast je eigen dekentje of knuffeltje achter. Zo kan jouw pup bij het ophalen iets meenemen dat naar zijn moeder, broertjes en zusjes ruikt. Deze vertrouwde geur werkt rustgevend en helpt hem bij het wennen aan zijn nieuwe omgeving. Leg het dekentje bijvoorbeeld in zijn mand of bench, zodat hij altijd iets vertrouwds bij zich heeft.

2. Creëer een rustige, veilige plek

Zorg dat je pup een eigen plek heeft waar hij zich kan terugtrekken. Dit kan een bench of mand zijn op een rustige locatie in huis, weg van te veel lawaai of drukte. Door deze plek op een positieve manier te introduceren – bijvoorbeeld met lekkere snacks – zal je pup het zien als een fijne en veilige haven.

3. Houd de eerste dagen rustig

Het is verleidelijk om meteen bezoek uit te nodigen om je nieuwe huisgenoot te bewonderen, maar dit kan overweldigend zijn voor je pup. Geef hem eerst de tijd om rustig te wennen aan jou, je gezin en zijn nieuwe omgeving. Introduceer nieuwe mensen en situaties pas geleidelijk.

4. Stel een voorspelbare routine in

Puppy’s gedijen bij voorspelbaarheid. Zorg daarom al vanaf dag één voor een vaste routine rondom etenstijden, rustmomenten en uitlaatbeurten. Dit helpt je pup om zich veilig en op zijn gemak te voelen, omdat hij weet wat hij kan verwachten.

5. Gebruik je stem en lichaamstaal

Praat zachtjes tegen je pup en maak rustige bewegingen, vooral in de eerste dagen. Dit stelt hem gerust en helpt hem om aan jou te wennen. Vermijd schreeuwen of snelle, onverwachte bewegingen die je pup kunnen laten schrikken. Best laat je in het begin de interactie vanuit de puppy komen, wacht rustig op zijn initiatief.

6. Introduceer nieuwe ervaringen stap voor stap

Hoewel socialisatie belangrijk is, is het beter om dit rustig op te bouwen. Laat je pup bijvoorbeeld stapsgewijs wennen aan huishoudelijke geluiden zoals een stofzuiger of tv, en neem hem mee naar nieuwe plekken zodra hij zich meer op zijn gemak voelt.

7. Blijf geduldig en kalm

Het kan even duren voordat je pup zich helemaal thuis voelt. Geduld en begrip zijn hierbij essentieel. Forceer niets en laat je pup het tempo bepalen.

Waarom is dit belangrijk?

De eerste dagen en weken met je pup leggen de basis voor jullie band en zijn vertrouwen in jou. Door hem een veilig gevoel te geven, help je hem om met zelfvertrouwen de wereld te ontdekken en op te groeien tot een stabiele, gelukkige hond.


Wil jij een sterke basis leggen voor jouw pup en hem helpen om met vertrouwen de wereld te ontdekken?

Met mijn puppytrajecten begeleid ik je stap voor stap bij het opvoeden en trainen van je puppy. Samen zorgen we ervoor dat jouw nieuwe huisgenoot een gelukkige, stabiele volwassen hond wordt.

Klik hier voor meer informatie over mijn privétrajecten en ontdek hoe we jouw pup de beste start kunnen geven!
Klik hier voor meer informatie over de groepstrajecten.

Hee, ik ben Hanne

Puppycoach en kynologisch instructeur. Hier lees je meer over puppygedrag- training en opvoeding, leuke weetjes en how-to’s. Benieuwd naar onze lessen? Die vind je via hier!

De ultieme checklist voor nieuwe puppyeigenaars!
meer blogs