Veelvoorkomende fouten bij het in huis halen van een puppy…

… en hoe je ze vermijdt!

Een puppy kiezen is een spannend proces, en met al die schattige gezichtjes is het makkelijk om vooral op het uiterlijk af te gaan. Maar wist je dat veel nieuwe hondeneigenaren zich uiteindelijk niet bewust zijn van de karaktereigenschappen of behoeften die hun hond echt gelukkig maken? Een goede keuze maakt het verschil tussen jaren vol vreugde en onverwachte frustraties. Dit zijn de meest voorkomende fouten bij het kiezen van een puppy – en hoe je ze vermijdt!

1. Kiezen op basis van uiterlijk

Laten we eerlijk zijn: wie wordt er nou niet warm van die kleine, pluizige puppy’s met ondeugende ogen? Toch is het uiterlijk van een pup slechts een klein stukje van het verhaal. Veel hondenrassen zijn speciaal gefokt om bepaalde eigenschappen te versterken, en niet elke “mooie” hond is geschikt voor jouw leefstijl. Zo zijn sommige rassen energiek en hebben ze veel uitdaging nodig, terwijl andere juist een rustigere omgeving prefereren.

Tip: Vraag jezelf niet alleen af hoe je toekomstige pup eruitziet, maar denk ook na over hoe de karaktereigenschappen bij jou passen. Ga bijvoorbeeld na of je een hond zoekt die makkelijk mee kan in een rustig of juist een actief leven. Je hebt jarenlang een maatje naast je, dus een goede klik maakt alles veel aangenamer.

2. Geen onderzoek doen naar het ras

Het ras van een hond bepaalt niet alleen het uiterlijk, maar ook het temperament en de omgang met mensen en andere dieren. Waar sommige rassen van nature meegaand zijn en graag samen werken, kunnen andere rassen zelfstandiger en eigenwijzer zijn. Dit karakter kan een wereld van verschil maken in hoe je dagelijks leven eruitziet – en hoeveel tijd je aan training kwijt bent.

Tip: Ga verder dan de eerste indruk en zoek naar wat voor eigenschappen je van een bepaald ras kunt verwachten. Rassen hebben vaak duidelijke kenmerken die door jarenlange selectie zijn ontstaan. Vraag jezelf af hoe goed deze kenmerken in jouw dagelijks leven passen, en wees bereid om bij te leren over wat het ras van je vraagt.

3. Impulsieve beslissingen nemen

Het kan aanlokkelijk zijn om tijdens een bezoek direct die ene puppy mee te nemen, maar bij een verantwoordelijke fokker krijg je hiervoor de tijd en begeleiding om een weloverwogen keuze te maken. Als je de pup meteen mee naar huis mag nemen bij het eerste bezoek, kan dat een rode vlag zijn. Goede fokkers geven je de ruimte om kennis te maken, alles te overdenken en geven zelf ook duidelijke informatie over wat je van het ras mag verwachten.

Pro-tip: Denk niet alleen aan hoe leuk een pup is, maar ook aan hoe hij in jouw leven past. Een puppy opvoeden is een grote verantwoordelijkheid en betekent een grote verandering. Neem je tijd om alle aspecten rustig door te denken, want dit zorgt voor een stevig fundament voor de toekomst.

4. Verkeerde verwachtingen
Sommige hondenrassen vereisen een actieve levensstijl, andere hebben juist veel mentale uitdaging nodig om zich gelukkig te voelen. Het is belangrijk dat je realistisch kijkt naar wat jij een hond kunt bieden qua tijd, energie en toewijding. Vraag jezelf af hoe jouw dag eruitziet en wat voor hond hier het beste bij past. En wees ook eerlijk over jouw verwachtingen van een hond – wil je een aanhankelijke knuffelaar of juist een speelse, maar onafhankelijke vriend?

Tip: Kijk naar jouw behoeften, die van de hond en hoe die in elkaar passen. Honden hebben een natuurlijke neiging om zich aan te passen, maar dat lukt alleen als de basisbehoeften kloppen. Een hond die goed bij je past, voelt zich sneller thuis en geeft jullie beiden veel meer plezier.

5. Onenigheid binnen het gezin

Een puppy opvoeden doe je samen, vooral als er meerdere gezinsleden bij betrokken zijn. Als iedereen verschillende regels hanteert, raakt je puppy snel verward. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag en een langere opvoedperiode. Een eenduidige aanpak zorgt voor een veilige omgeving waarin de pup zich sneller op zijn gemak voelt.

Tip: Maak heldere afspraken over wie wat doet in de verzorging en training van de puppy. Wie neemt bijvoorbeeld het avondrondje voor zijn rekening? En wie gaat het meeste aan de slag met de training? Een team dat samenwerkt maakt een grote verschil voor een stabiele opvoeding.

6. Geen onderzoek naar de fokker

De fokker is niet alleen degene die de pup verkoopt, maar speelt ook een belangrijke rol in de vroege socialisatie en gezondheid van je puppy. Bij een betrouwbare fokker kun je verwachten dat de pups gezond zijn, goed gesocialiseerd en opgroeien in een omgeving die hun ontwikkeling bevordert. Helaas zijn er ook veel minder verantwoordelijke fokkers die niet goed zorgen voor hun dieren.

Tip: Zoek altijd naar een fokker die transparant is over de gezondheid en het welzijn van de pups. Vraag naar gezondheidstesten van de ouders, de socialisatiepraktijken en of je het nest kunt bezoeken. Vertrouw op je gevoel en vraag door als iets niet goed voelt. Een verantwoordelijke fokker geeft je niet alleen een puppy, maar ook de tools en kennis die je nodig hebt om goed voor je nieuwe pup te zorgen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste puppy en fokker is een belangrijke stap naar een leven vol liefde en plezier. Door goed voorbereid te zijn, onderzoek te doen en realistische verwachtingen te hebben, kun je veel voorkomende problemen voorkomen en een geweldige start maken met je nieuwe pup. Wees geduldig en zorg ervoor dat je een weloverwogen keuze maakt – zowel voor jou als voor je nieuwe viervoeter.

Ben je nog niet helemaal zeker of je de juiste fokker hebt gevonden of wil je hulp bij de keuze of voorbereiding op de komst van je nieuwe puppy? Ik help je graag met een persoonlijk traject waarin je stap voor stap begeleid wordt bij het vinden van de juiste pup en het optimaal voorbereiden op zijn of haar komst.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste puppy? Klik hier door naar meer info over aankoopadvies.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor begeleiding? Meer info vind je hier.

Hee, ik ben Hanne

Puppycoach en kynologisch instructeur. Hier lees je meer over puppygedrag- training en opvoeding, leuke weetjes en how-to’s. Benieuwd naar onze lessen? Die vind je via hier!

De ultieme checklist voor nieuwe puppyeigenaars!
meer blogs